14 t/m 22 september
Vredesweek 2024
Zoals ieder jaar organiseerden wij ook in 2024 de Vredesweek in Haarlem van 14 t/m 22 september met een breed scala aan activiteiten, die bijdragen aan een groter saamhorigheidsgevoel binnen Haarlem en die inzichtelijk maken dat vrede niet vanzelfsprekend is.
In 2014 is de Antonius Gemeenschap ambassadeur van PAX Nederland geworden en heeft de handen ineen geslagen met verschillende partners, die onze ‘Vredesverklaring Haarlem’ hebben ondertekend. Samen werken we het hele jaar door aan projecten ter bevordering van vrede en gerechtigheid. Lees er hier meer over.
Vredesproject voor scholen & leerkrachten
Wil je met jouw school of klas ook meedoen aan de Vredesweek?
Wij verzorgen een lesbrief en hebben allerlei ideeën om er een jaarlijks terugkerend vredesproject van te maken. Bekijk de onderstaande documenten en neem contact met ons op voor de Vredesweek van volgend jaar!
THEMA VREDESWEEK 2024:
Samen voor Vrede. Nu!
In Haarlem geven 33 maatschappelijke organisaties sinds 2018 inhoud aan de vredesweek door deze in een breder perspectief te plaatsen. De gemeenschappelijk ondertekende vredesverklaring roept Haarlemmers op om elkaar aan te spreken op (voor)oordelen en onverdraagzaamheid, zeker als het leidt tot gewelddadig gedrag. Haarlemmers worden uitgenodigd om open en nieuwsgierig te zijn naar elkaar. Zo ontstaat waardering en respect.
Het landelijke thema van de Vredesweek 2024 is ‘Samen voor Vrede. Nu!’ In Haarlem geven we daar vorm aan door op vrijdag 20 september een grootse vredesmars te organiseren, waaraan iedereen wordt uitgenodigd mee te doen en zo samen te bespreken wat we op dit moment kunnen en moeten doen om vrede te bevorderen, nu en in de toekomst.
Inclusieve en blijvende vrede vraagt meer dan het stoppen van agressie en geweld. Het vraagt stilstaan bij de voorwaarden voor vrede. Hoe komen we tot nieuwe perspectieven op blijvende vrede Wat is de invloed van klimaatverandering op conflicten overal ter wereld? Hoe bestrijden we polarisatie en onvrede in ons eigen land? Grote uitdagingen, waarvoor we advies van kinderen goed kunnen gebruiken.